Nyheter

29.06.2012 10:58 Ålder: 13 År

Livsmedelverket föreslår maxgräns för transfetter

Kategori: FMH Aktuellt
Av: Leif Lövström

Livsmedelsverket har på regeringens uppdrag analyserat hur regler som begränsar användningen av industriellt framställda transfetter skulle kunna se ut. Förslaget innebär att andelen industriellt framställt transfett i det totala fettinnehållet i mat får vara högst två procent.

Två procent är samma nivå som andra länder som lagstiftat har valt, till exempel Danmark, och det är också gränsen för transfett i nyckelhålsmärkta produkter.

Ett högt intag av transfett är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. WHO och Nordiska ministerrådet vill därför begränsa användningen av transfett. De svenska livsmedelstillverkarna har i stor utsträckning redan ersatt industriellt härdade fetter med andra fettråvaror.

Källa: Livsmedelsverket


Vad skriver vi om i vår nyhetstjänst?

Här finner du nyheter från främst kommunernas miljöarbete, om ny lagstiftning, rättsfall m.m. Exempel på ämnesområden: Miljöskydd, Hälsoskydd, Livsmedel, Naturvård, Smittskydd m.m.

Har du tips om något du tycker att vi ska skriva om så hör av dig till oss!

OBS! Vårt fasta nummer 08/556 00 185 har upphört Vi hänvisar till 070/792 56 67

Mejla till info(at)remove-this.fmh.se .