Flera olika miljödiplomeringssystem förekommer. De handhas ofta av kommuner som ett led i arbetet att förmå företag och organisationer att miljöanpassa sin verksamhet.
Det kanske mest kända miljödiplomeringssystemet är det som miljöförvaltningen i Göteborg ansvarar för. Genom avtal tillämpas det också i andra delar av landet.
Miljöledningssystem och åtgärder
Principerna för de olika miljödiplomeringssystemen varierar, men kriterierna för att en verksamhet ska få miljödiplom innefattar ofta någon form av miljöledningssystem.
Miljödiplomeringen kräver, till skillnad från de rena miljöledningssystemen, också att en viss nivå ska ha uppnåtts på miljöarbetet. Det kan gälla exempelvis återvinningsgrad, energiförbrukning och användning av miljöanpassade produkter.
Svensk Miljöbas samordnar krav
Föreningen Svensk Miljöbas samordnar kraven i och kvalitetssäkrar tillämpningen av de olika miljödiplomeringsmodeller som finns runt om i landet.
Även varje diplomeringsmodell som sådan kommer att kontrolleras i en oberoende revision med syftet att stämma av och därmed kvalitetssäkra respektive modells innehåll i förhållande till Svensk Miljöbas gemensamma kriterier.
I föreningen ingår idag diplomeringsmodeller från Göteborgs stad, Järfälla kommun, Miljöstegen i Stockholm ekonomisk förening, Nacka kommun samt Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor och miljöledningssystem från FR2000.
Mer information:
Allmänt om miljöledningssystem (Kunskapsbanken)