Man brukar numera skilja på detaljtillsyn, som innebär att konkret inspektera olika förhållanden hos en verksamhet, och systemtillsyn, som innebär att kontrollera verksamhetsutövarens förutsättningar och rutiner för att sköta sin verksamhet i enlighet med lagstiftningens krav.
Systemtillsyn
Systemtillsyn bedrivs i sammanträdesform, med stöd av frågeformulär som verksamhetsutövaren får ta del av i förväg. Med den betoning av verksamhetsutövarnas ansvar för egenkontroll som införts genom miljöbalken, och som redan tidigare fanns i livsmedelslagen, bör myndigheternas tillsyn i allt högre grad rimligen inriktas på systemtillsyn.
Detaljtillsyn
Detaljtillsyn, som traditionellt varit den vanligaste formen för tillsyn måste dock också bedrivas, bland annat för att kunna verifiera att det som framkommer i systemtillsynen stämmer med verkligheten.
Datorstödd tillsyn
Livsmedelsverket startade hösten 2001 ett försök med checklista i handdator. Försöket avbröts dock under 2009. Läs mer om detta i artikeln Offentlig livsmedelskontroll - inriktning, metoder, stöd (under "Stöd och projekt").
Ungefär samtidigt tog Svenska Kommunförbundet tillsammans med datorföretagen TEKIS och EDP fram en kravspecifikation för datorstödd inspektion på miljö- och hälsoskyddsområdet.
Syftet har varit att bygga checklistor lagrade i handdator, och med möjlighet att föra över inspektionsuppgifterna till det miljöadministrativa systemet på kontoret (till exempel MiljöReda eller Ecos).
Ett antal checklistor om hälsoskydd togs fram och anpassades för både Ecos och Miljöreda. Checklistorna fanns till 2010 på Sveriges Kommuner och Regioners hemsida men har tagits bort då ingen ansvarade för att informationen var uppdaterad.
Jordbruksverket och länsstyrelserna startade under 2011 projekt Oskar för att utveckla en mer effektiv och likvärdig djurskyddskontroll över hela landet.
I projektet ingår administrativa verktyg för en likvärdig, effektiv och förenklad djurskyddskontroll. Några av verktygen är ett nytt handläggarstöd och ett nytt handdatorsystem.
Mer information:
Tillsynsmetodik - Litteratur (Kunskapsbanken)