Tillsynssekretess
Sammanfattning: I samband med myndigheters tillsyn gäller sekretess i olika sammanhang. I artikeln listas de vanligaste exemplen inom miljö- och hälsoskyddet. De gäller: inspektionsverksamhet, brottsutredningar, enskilds affärs- och driftsförhållanden, uppdragsverksamhet samt djur och växter i behov av skydd.

I samband med myndigheters tillsyn gäller sekretess i olika sammanhang. Nedan listas de vanligaste exemplen inom miljö- och hälsoskyddet.

 

Lagstiftning

Flertalet av bestämmelserna som gäller för tillsynssekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen (OSL) och offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) (OSF).

 

 

Inspektionsverksamhet

Sekretess gäller för uppgifter om planläggning eller andra förberedelser för inspektion, eller annan granskning som en myndighet ska göra, om det behövs för att verksamheten inte ska skadas (17 kap 1 § OSL).

 

 

Brottsutredning

Sekretess gäller för uppgift som rör förundersökning i brottmål eller kan användas för att förebygga brott, om det behövs för att verksamheten inte ska skadas (18 kap 1 § OSL).

 

 

Affärs- och driftsförhållanden

Sekretess gäller:

  • för uppgifter om myndigheters affärs- eller driftförhållanden om det kan antas att någon annan med likartad rörelse gynnas av uppgifterna.
  • hos en myndighet, som har inflytande eller revision, med uppgifter om affärs- eller driftförhållanden hos bolag, föreningar, samfälligheter eller stiftelser (19 kap 1 § OSL).
  • för tillstånds- eller tillsynsmyndighet enligt alkohollagen för uppgift om en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider skada eller men om uppgiften röjs. Sedan den 1/7 2019 gäller motsvarande regler även för ärenden om tillståndspliktig tobaksförsäljning enligt lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter. Sekretessen gäller inte beslut i ärende om tillstånd. (30 kap 20 § OSL)
  • för en statlig myndighet som utreder, planerar och ger tillstånd m m och som har uppgifter om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar, forskningsresultat eller något annat om det kan skada den enskilde (30 kap 23 § OSL).
  • för annan verksamhet än en statlig myndighet och som har tillsyn m m med uppgifter om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat eller något annat om det kan skada den enskilde (30 kap 27 § OSL).
  • hos en kommunal myndighet i ärenden om tillstånd till hantering av brandfarliga varor (30 kap 28 § OSL).
  • i verksamhet som avser förande av elcertifikatsregistret och utsläppsregistret (31 kap 10, 11 §§ OSL).

 

Sekretess gäller inte:

  • för uppgifter i tillsynsverksamheten inom det kommunala miljö- och hälsoskyddet som kan vara av intresse för allmän kännedom om sådant som rör människors hälsa, miljön eller redligheten i handeln eller liknande (30 kap 27 § OSL).

 

Uppdragsverksamhet

Sekretess gäller för uppgifter om provtagningar, mätningar, undersökningar eller andra sådana uppdrag som myndigheten utför för en enskild under förutsättningen att uppgifterna inte röjs.

 

Sekretessen gäller inte om det finns viktiga uppgifter av allmänt intresse om sådant som rör människors hälsa (31 kap 12 § OSL).

 

 

Djur och växter i behov av skydd

Sekretess gäller för uppgift om en djur- eller växtart som är i behov av skydd och som det finns ett intresse av att bevara i ett livskraftigt bestånd, om det kan antas att ett sådant bevarande av arten inom landet eller del av landet motverkas om uppgiften röjs (20 kap 1 § OSL).

 

Det kan till exempel avse växtplats för vissa sällsynta växter eller var vissa fågelarter har sina bon.

 

 

Reglerna gäller även andra

Motsvarande sekretessregler gäller även för andra än myndighetens politiker och anställda som deltar i tillsyn och undersökningar, till exempel konsulter och andra experter, enligt bestämmelser i respektive speciallag, exempelvis 27 § 26 kapitlet miljöbalken.

 

 

Uppgifter om våldsutsatt tillsynspersonal

För viss personal på myndigheter som löper stor risk att hotas eller bli utsatt för våld gäller sekretess beträffande att lämna ut personliga uppgifter som bostadsadress, hemtelefonnummer, personnummer och andra jämförbara samt uppgift om närstående till personalen. Förutsättningen är att det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs.

 

Sådan sekretess gäller bland annat för personal på:

  • Länsstyrelserna, när det gäller verksamhet som rör handläggning av djurskydds- och rovdjursfrågor samt i verksamhet som rör offentlig kontroll av djurskyddsfrågor
  • Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten beträffande handläggning av frågor om försöksdjur och
  • Livsmedelsverket, när det gäller veterinärer, övrig personal i verksamhet som rör köttkontroll och personal i annan inspektionsverksamhet och i verksamhet som rör kosttillskott och tillståndsgivning eller godkännanden avseende ekologiskt producerade livsmedel och nya livsmedel. (39 kap 3 § OSL och 10 § OSF)

 

Överföring av sekretess

Om en tillsynsmyndighet får ta del av sekretessreglerad uppgift från en annan myndighet, blir sekretessbestämmelsen tillämplig på uppgiften även hos den mottagande myndigheten. (11 kap 1 § OSL)

 

 

Brott mot tystnadsplikt

Regler om brott mot tystnadsplikt finns i 20 kapitlet 3 § Brottsbalken.

 

 

Mer information:

Offentlighets- och sekretesslagen (Kunskapsbanken)

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text
Källa: Lasses lathund
Publicerad av:Lasse Lind
Uppdaterad: 05 jul 2019
Kontakt:
FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra
Ge oss din åsikt om artikeln.