Tillsynsplanering - Litteratur
Ämnesområde/URL:  Litteratur om administration
Sammanfattning: Litteratur om tillsynsplanering enligt miljöbalken och annan lagstiftning inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

Behovsutredning, Miljösamverkan Sverige, 2014.
Projektgrupp Behovsutredning inom Miljösamverkan Sverige har tagit fram en slutrapport, en rubrikmall med exempeltexter samt ett förslag till analysmodell för tillsynsbehov. Syftet med projektet har varit att försöka skapa en tankemodell kring behovsbedömningen av olika tillsynsobjekt, för att på det sättet få fram en mer enhetlig målbild av tillsynsbehovet som kan leda till mer jämförbara behovsutredningar. Genom att identifiera länsstyrelsernas tillsynsuppdrag, utifrån den föreslagna tankemodellen, vill projektet bidra till att få fram en sannare bild av vad ett verkligt tillsynsbehov är.

 

Behovsutredningar och tillsynsplaner - rekommendationer och exempel på tillvägagångssätt, Miljösamverkan Västra Götaland 2004.
Delprojektet syftar till att belysa hur man kan ta fram styrdokumenten behovsutredningar och tillsynsplaner så att de utgör ett bra underlag för politikernas beslut och för styrning av den egna verksamheten.

 

Exempelsamling för utredning av tillsynsbehov samt tillsynsplaner för länsstyrelsernas naturvårdsarbete (pdf), Miljösamverkan Sverige, 2007. 

 

Kommunala behovsutredningar (pdf), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), 2018.
En skrift om tillsynsbehov för miljötillsyn och livsmedelskontroll. I skriften beskrivs hur en behovsutredning kan genomföras och vilka bedömningar kommunen behöver göra. Skriften har tagits fram av medarbetare på SKL och en grupp kommuner, i samråd med de vägledande myndigheterna.

 

Modell för behovsutredning, Miljösamverkan Sverige, 2016.
Miljösamverkan Sverige har tagit fram en modell för länsstyrelsernas behovsutredning enligt miljöbalken. Syftet har varit att modellen ska möjliggöra jämförelser mellan länsstyrelserna, att den ska vara enkel och innebära så få individuella bedömningar som möjligt samt vara så lika som möjligt för alla verksamhetsområden. Modellen består av ett beskrivande dokument och en beräkningsfil. Den kan också utgöra inspiration för miljökontorens verksamhet beträffande miljöskydd och naturvård.

 

Modell för tillsyn styrd av miljökvalitetsmålen, Naturvårdsverket 2003.
Miljökvalitetsmålen ska styra tillsynen enligt miljöbalken. Men hur? I den här rapporten från TIM-projektet presenteras en modell som kan hjälpa tillsynsmyndigheterna.

  

Målstyrd tillsyn i praktiken, ett pilotprojekt i D och U län, Länsstyrelsen i Södermanlands län och Länsstyrelsen i Västmanlands län, 2004.
Redovisar erfarenheterna av att använda miljömål i tillsynsplaneringen. Ett pilotprojekt inom det så kallade TIM-projektet (Tillsyn och miljömål).

 

Optimal tillsynsplan (slutrapport samt rubrikmallar), Miljösamverkan Sverige, 2011.
Projektet syftar till att komma tillrätta med brister i länsstyrelsernas tillsynsplanering. En enkel rubrikmall har tagits fram, dvs ett skelett till tillsynsplan med rubriker och förklarande text. Mallen inkluderar hela miljöbalkstillsynen och är uppföljningsbar avseende kostnad och effekt.

 

Tillsyn och Miljömål, en idésamling, Naturvårdsverket, 2003.
Tillsyn enligt miljöbalken som är styrd av miljökvalitetsmålen. Här är idéer och exempel på arbetsformer där miljökvalitetsmålen styrt tillsynsarbetet, vid länsstyrelser och kommuner. Mycket att ösa ur för dig som ska diskutera planering, genomförande och uppföljning av operativ tillsyn.

 

Tillsynsplaner – aktiva eller fiktiva styrdokument, Naturvårdsverket, 2009.
En utvärdering av tillsynsplanernas styrande roll. Vilka faktorer styr det operativa tillsynsarbetet? Vilken roll har tillsynsplanen vid genomförandet av tillsynen? Den här samhällsvetenskapliga utvärderingen ger svar på dessa och andra frågor om tillsynsplanens styrande funktion. Den vänder sig till ansvariga för tillsynsarbete på myndigheter.

 

Underlag för kommunal tillsynsplanering. Miljöbalken. Livsmedelslagen. Djurskyddslagen
Serie: Miljö och samordnad tillsyn, Svenska Kommunförbundet, 1999, 27 sid.
Publikationen går igenom vad tillsynen omfattar, vad tillsynsutredningar bör omfatta och i bilagor finns blanketter för tillsynsplaner.

Artikelfakta
Dokumenttyp: Text Källa: Lasses lathund
Publicerad av: Lasse LindUppdaterad: 22 mar 2019
Kontakt: FMH Forum Miljö & Hälsa e-post: info@fmh.se Telefon: 08-556 00 185
Omdöme: Bra