EG förordning 1221/2009 om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas).
Naturvårdsverket är ansvarigt för registrering av organisationer i EMAS.
Sedan den 1 januari 2010 är det en skyldighet för statliga myndigheter att ha ett miljöledningssystem. Detta följer av förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter som bl a reglerar:
Myndigheter som anges i 22–32 §§ ska ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man tar hänsyn till verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan.
Där framgår det också vilka myndigheter som får ha ett förenklat miljöledningssystem, då är det tillräckligt att miljöledningssystemet avser verksamhetens direkta miljöpåverkan, 3 §.
Miljöledningssystemet ska innebära att:
- den miljöpåverkan som verksamhetens interna och externa verksamhet kan ge upphov till är utredd (miljöutredning), 4 §.
- myndigheten har en miljöpolicy och fastställda miljömål för verksamheten, 7 §.
- myndigheten har en handlingsplan för arbetet med att nå miljömålen, 9 §.
- myndigheten tydligt anger den ansvarsfördelning som ska gälla i arbetet med att följa miljöpolicyn och nå miljömålen, 10 §.
- myndigheten har dokumenterade rutiner för miljöpolicyn, miljöregler, minskad negativ miljöpåverkan samt att nå miljömålen, 11 §.
- arbetet med miljöledningssystemet fortlöpande förbättras, 12 §.
- myndigheten miljöanpassar sina upphandlingar, 13 §.
Mer information:
Miljöledningssystem - Allmänt (Kunskapsbanken) om EMAS, miljöledning hos myndigheter med mera